Africké vábení

Čtenáři britského deníku The Daily Telegraph zvolili Kapské Město již posedmé v řadě nejlepším městem na světě. Pro srovnání, Benátky skončily sedmé a New York zaujal dvanáctou příčku. Čím si toto hlavní a po Johannesburgu druhé největší město Jihoafrické republiky zasluhuje takovou pozornost?

1450x674 cover Africké vábení | Exclusive Tours

Kristýna Kopečková | Product Manager | Exclusive Tours

Desetitisíce čtenářů, kteří pro něj hlasovali, jej označili za „...pobřežní klenot ležící ve stínu hory objímané mraky, kde víno teče, tučňáci se kolébají a nedaleko si volně žijí majestátní divoká zvířata“. Po návštěvě Kapského Města vám nezbyde než souhlasit, ale určitě vás napadne i spousta dalších superlativů.

Ikonická hora

Kapské Město září jako diamant, výjimečné je už jen svou polohou na březích Atlantiku s legendární stolovou horou (1086 m n. m.) v pozadí. Ta se nachází ve stejnojmenném národním parku Table Mountain National Park, jenž je součástí světového přírodního dědictví UNESCO. Hora protkaná sítí turistických stezek je nejfotografovanější atrakcí v zemi, kam se ročně nechají vyvézt lanovkou miliony návštěvníků. Stolová hora symbolizuje nejen toto město, ale celou JAR. V roce 2011 se dostala na prestižní seznam přírodních divů New 7 Wonders of Nature, zabodovala vedle proslulých lokalit jako Amazonie nebo indonéský ostrov Komodo. Jako jediný ze zvolených přírodních divů se nachází ve městě, a je tedy snadno dostupný. V jedinečných přírodních kulisách Kapského Města si můžete dopřát relax na písečných plážích včetně těch, které nedají spát milovníkům surfování. Nejznámější kapskou pláží je Boulders Beach, kde žijí početné kolonie tučňáků afrických, kteří vám během plavání mohou dělat roztomilou společnost.

Bohatství všeho druhu

Jihoafričané označují Kapské Město jako Mother City, v tomto tzv. mateřském městě se z velké části utvářely dějiny celé JAR. V roce 1652 ho založil nizozemský koloniální úředník Jan van Riebeeck, město sloužilo jako zásobovací stanice pro holandské lodě plující dál do Asie. Koloniální mocnosti zde zanechaly viditelný otisk v architektuře. Památky ve stylu Cape Dutch kombinují nizozemské, francouzské a německé architektonické prvky. Viktoriánský komplex Victoria and Alfred Waterfront v blízkosti námořních doků je oblíbeným nákupním místem. Vedle stylových butiků se zde nachází další z turistických atrakcí, akvárium Two Oceans, které je domovem osmi tisíc mořských živočichů včetně žraloků. Jihoafrická republika není jen zemí přírodních krás, disponuje také značným nerostným bohatstvím, k němuž patří i těžba diamantů. V roce 1905 byl v dole nedaleko Pretorie objeven největší hrubý diamant, světu známý jako Cullinan. Po opracování byl rozdělen na několik menších kamenů, které ozdobily britské korunovační klenoty. Na kapské promenádě Victoria and Alfred Waterfront se nachází Cape Town Diamond Museum, jediné muzeum svého druhu, které vás seznámí s minulostí i současností této luxusní komodity.

Silo proměněné v umění

Jestliže bych měla hodnotit hotelové divy, jimiž Kapské Město disponuje, pak je pro mě jasným vítězem pětihvězdičkový The Silo Hotel, jenž se hrdě vypíná nad promenádou. Architektonický klenot vznikl na základech historického sila, v němž se skladovalo obilí. Dnes zaujímá šest pater nad muzeem Zeitz, které vlastní největší sbírku současného afrického umění. Moderní hotelové stavbě dominují okna s fazetami evokujícími vybroušené diamanty. The Silo je oslavou umění, stylu, architektury a designu s důrazem na personalizovaný servis. Hotel nabízí dvacet osm pokojů a každý je svým uměleckým vybavením originál. Hosté toužící po maximálním soukromí mají možnost využít některou z kolekce privátních vil vzdálených patnáct minut jízdy od hotelu a v soukromí se těšit z výhledů na Atlantik.

Dokonalé safari

A co by to bylo za návštěvu Jihoafrické republiky bez zážitků ze safari? Privátní rezervace Sabi Sands poblíž Krugerova národního parku, vzdálená dvě a půl hodiny letu z Kapského Města, je unikátním místem. Nestojí zde ploty, zvířata se tak pohybují volně a vy máte jistotu, že si domů přivezete mnoho neopakovatelných záběrů africké divočiny. Rezervace je vyhlášená jako království levhartů, kromě nich tu potkáte další zástupce velké pětky, slony, lvy, nosorožce, buvoly a mnoho dalších druhů zvířat. Pobyt v africké buši dokáže unavit, a tak je volba kvalitního zázemí namístě. Vyhlášená Lion Sands River Lodge se nachází na břehu řeky Sabie, a hosté proto mají možnost sledovat divočinu jako na filmovém plátně. Lodge disponuje osmnácti suitami, každá má vlastní dřevěnou terasu s výhledem na řeku. Na safari se vyráží ráno a odpoledne v komorním počtu v doprovodu průvodců a stopařů. Mezitím je možné relaxovat u bazénu nebo se nechat rozmazlovat ve SPA. Výjimečný zážitek, který by mohly ocenit hlavně páry na líbánkách, je možnost bezpečného přespání ve stromových domcích, což jsou luxusní ložnice přímo pod hvězdnou oblohou. Východ slunce nad africkou buší s šálkem vybrané kávy se zařadí k životním zážitkům, na které nikdy nezapomenete.

Foto: archiv Kristýny Kopečkové, Jihoafrická republika, březen 2022
 
 

Tipy na další články

Greatest Day – váš životní zážitek na Antarktidě | Exclusive Tours

Greatest Day – váš životní zážitek na Antarktidě

Už jste si někdy položili otázku, jak by měl vypadat nejbláznivější den vašeho života? Den naplněný dobrodružstvím, jež vás přenese mimo hranice běžných snů? Co třeba nasednout v Kapském Městě na private jet a pobýt několik hodin na sedmém světadílu se šampaňským v ruce? Že to zní šíleně? Ano. A...
Celý článek
Ikonické hřiště Augusta National | Exclusive Tours

Ikonické hřiště Augusta National

Na světě je spousta ikonických golfových hřišť, ale je jen jedna Augusta National. O výjimečnosti tohoto místa by se daly psát dlouhé romány. Dokonce i pro mnoho negolfistů bude stačit zmínit jen dva pojmy – zelené sako a U. S. Masters. Jediný golfový major, který nikdy nemění místo konání. Od...
Celý článek
Korfu – smaragdový ostrov | Exclusive Tours

Korfu – smaragdový ostrov

Vypadá trošku jako deformovaná kytara. Má všechno, co si člověk může přát. Hory, nížiny, pláně, olivové háje a cypřišové lesy, moře i starobylé město, malé vesničky a obrovské útesy. Horké klima v létě a mírné v zimě. Spoustu milých lidí, kteří se pořád usmívají. Tak to je náš ostrov. Ráj na zemi.
Celý článek