Canada Unplugged

Zatoužili jste někdy po opravdovém úniku od uspěchané reality? Jak by se vám líbilo zpomalit čas, vyhnat z hlavy všechny nepotřebné myšlenky a naplno, bez sebemenšího vyrušení, si skutečně vychutnat okamžik? Na světě je mnoho míst, kde z krásy přírody přechází oči, je však jen málo těch, která nabízí tak intimní zážitek jako Kanada. Nechte se zlákat neprobádanou divočinou a objevte zcela novou kategorii luxusu – ničím nerušené odstřižení.

 

1450x674 cover Canada unplugged

Magická Britská Kolumbie

CO TADY DĚLAT?

  • Surfovat
  • Objevovat jeskyně a termální prameny
  • Jezdit na koni

Od aljašského výběžku až po hranice s americkým Washingtonem se rozprostírá kus téměř nedotčeného ráje. Z výšky několika stovek metrů, z paluby místního nepostradatelného dopravního prostředku, hydroplánu, se před vámi otevře panoramatický pohled na strhující pobřeží Britské Kolumbie se sněhem pokrytými vrcholky hor, modravými ledovcovými fjordy a ostrovy ztrácejícími se v mlžném oparu. Kousek pod vámi se mořští ptáci střemhlav noří pod hladinu za hejny ryb, na březích se líně povalují tuleni, mezi vlnami probleskují černé hřbety kosatek. A tam, kde není voda, tiše stojí hustý neprostupný les. Latinské motto Britské Kolumbie zní ,splendor sine occasu‘, tedy nádhera bez konce, a nic tento kout světa nevystihuje tak přesně. Rozmanitost západního pobřeží Kanady je bezprecedentní a prozkoumat ho do hloubky by bylo na několik životů. Sázkou na jistotu a výbornou počáteční destinací je proto Vancouverský ostrov a jeho podmanivé archipelago. Auto zde nebudete potřebovat. Místní krásy si totiž nejvíce užijete z koňského sedla, z lavičky kanoe či jen tak při procházce. Katedrálový háj na západě uchvátí prastarými cedry, jejichž koruny sahají do výše sedmi desítek metrů. O kousek dál, u jezera Horne, se dobrodruzi pouští do útrob jeskyní, kde mohou lézt i slaňovat. Ospalé Tofino na jihovýchodě ostrova přitahuje jako magnet fanoušky surfování a jen kousek severněji, půl hodinky deštným pralesem od pobřeží, které je přístupné pouze hydroplánem, bublají termální prameny Hot Springs Cove. Už také tušíte, proč se vám odsud nebude chtít odjet?

Clayquot Wilderness Resort

Hluboko v rukávu dlouhé úžiny Clayquot, v obklopení provinčním parkem Strathcona, se v západu slunce bělají plátěné střechy stanů. Pokud jste dosud neslyšeli termín glamping, zde vám představí jeho pravou podobu. Sezonně otevřený Clayquot Wilderness Resort poskytuje jedinečné útočiště s komfortem i pro ty nejnáročnější cestovatele, ale zároveň v maximálním propojení s okolní přírodou. Prvotřídní kuchyně oceňovaného týmu kuchařů postavená na lokálním lovu, sesbíraných darech lesů a pomalém vaření prezentuje tradiční postupy i trendy současné doby a jde ruku v ruce s hlavní mantrou resortu, jíž je udržitelnost. Uprostřed magické krajiny najdete klid, který léčí, nabíjí a uklidňuje. Koryta řek se tu hemží divokými lososy, v jezerech se třpytí pstruzi. Hojnost místních vod oslavují nadšení rybáři a muškaři, klidnou hladinu pak kajakáři či milovníci paddleboardů. Zcela novou dimenzi zážitku představí na míru přizpůsobená heli-dobrodružství. Nechte se vynést na ledovec či k liduprázdnému jezeru v údolí, užijte si piknik na vrcholku hory nebo si zaleťte k nepřístupné zipline uprostřed divočiny. Na chvilku se zastavte, zhluboka se nadechněte a vychutnejte si moment, který se poštěstí prožít jen hrstce lidí na světě.
 

Poklady novoskotských moří

CO TADY DĚLAT?

  • Jóga na útesech
  • Rafting na divokých řekách
  • Humří gourmet orgie
Na samém východě Kanady, obehnaná téměř ze všech stran oceánem, leží oblast Nového Skotska. Její návštěva s sebou nese jednu milou nepříjemnost – s tak nepřebernou nabídkou aktivit je někdy těžké se rozhodnout, kterému zážitku jít naproti dřív. Bude to jóga na útesu s výhledem na hejna velryb v Bay of Fundy? Horská jízda v raftu na divokých vlnách řeky Shubenacadie? Nebo raději vyrazíte do kulturního víru přístavního Halifaxu a dopřejete svým chuťovým pohárkům gastronomické povyražení v podobě humřích delikates, které vybudovaly Novému Skotsku světoznámou reputaci? 

Humr pro všechny!

Pokud jste na vážkách, začít s plánováním právě nad porcí čerstvě vyloveného humra je dobrý start. Jejich výlov podél drsného atlantského pobřeží v chladných průzračných vodách od Labradoru na jih až po americký Maryland je hluboce zakořeněn v místní tradici. Domorodí Mi’kmaqové lovili humra severoamerického celá staletí před příchodem prvních osadníků. Z jeho skořápky vyráběli šperky a nesnědenými zbytky hnojili plodiny. V místních vodách byl v dobách příjezdu zahraničních mořeplavců takový nadbytek humrů, že se jimi po každé bouři zaplnily pláže do výšky půl metru. Pro jeho až otravně snadnou dostupnost se humr stal po dlouhá léta nezajímavým jídlem na stole všech, kteří potřebovali šetřit. Dnešní delikatesa tak byla hlavní potravou společenské spodiny. Až v polovině 19. století přišel humří boom, když korýši začali být populární mezi americkými výletníky cestujícími z vnitrozemí na pobřeží. Restaurace a podniky zvětřily příležitost a od té doby humří maso již jen stoupá na ceně. 

U zdroje

Napříč Novým Skotskem se vlní i takzvaná ‚humří stezka‘, jejíž součástí jsou gastronomické zastávky, ale i humří zážitky. Ačkoliv je dnes už výlov přísně regulován a za lov na vlastní pěst hrozí vysoké pokuty, můžete se na humry vydat s posádkou některého z rybářských člunů, kde lze na vlastní oči pozorovat veškerou vášeň a tvrdou dřinu, která stojí za kulinářským pokladem na vašem talíři. K němu pak neodmyslitelně patří orosená sklenka bílého a i u něj se můžete vydat k jeho kořenům. Vinice Nového Skotska plodí krásná vína a místní mok L’Acadie Blanc či New York Muscat rozhodně stojí za ochutnání. 

Certfikovaná základna pro pozorování hvězd

Odpočinek a relax čeká v jezery protkaném vnitrozemí. Ukrytá v zákoutí East Kemptville hned vedle biosférické rezervace spadající na seznam UNESCO leží Trout Point Lodge. Na první pohled může působit jako větší lesní chata, je však certifikovanou základnou pro pozorování hvězd. Kromě toho nabízí širokou škálu aktivit, od ekoturismu, říčních dobrodružství až po kurzy vysoké gastronomie. Hosté si zde každý den mohou vychutnat čtyřchodové menu postavené výhradně na lokálních ingrediencích, a pokud jste i vy bezhlavě propadli kouzlu humra severoamerického, pod dohledem mistra se můžete naučit jeho přípravě. 

Drsná tvář severu

CO TADY DĚLAT?

  • Mushing
  • Sledování polární záře, ledních medvědů a mrožů
  • Potápění pod ledem
Západně od Grónska a východně od Aljašky protíná Kanadu severní polární kruh. Okolo něj v oblasti Arktidy leží téměř dvě pětiny kanadského území, trvale zde však žije pouhé jedno procento obyvatel země. S příchodem podzimu rozsvěcí oblohu od Nunavutu až po Yukon tajemná polární záře. V zimě se tento kraj noří do neproniknutelné tmy, naopak v létě je po celé týdny zalitý nezapadajícím sluncem a nabízí scenérii, která se navždy otiskne do paměti.

Na konci světa

Téměř na prahu severního pólu leží národní park Quttinirpaaq, který je tak vzdálený od civilizace, že do něj mezi lety 2017 a 2018 zavítalo pouhých 33 návštěvníků. Už jen přítomnost v těchto končinách naplní žíly adrenalinem, zde je totiž přežití opravdu jen na vás. Arktická Kanada promlouvá do duše všem s dobrodružným srdcem a nebojácnou povahou. Vyznavači skutečného outdooru zde mohou objíždět nekonečné fjordy severního pobřeží na speciálních kajacích, projet se v závěsu psího spřežení nebo se potápět pod zamrzlou krustou věčného ledu. 

Znovunalezení sebe sama

Výlet za polární kruh si ale užijí i ti, kteří nemají zas tak nutkavou potřebu dávat svůj život všanc tak snadno. Dechberoucí podívanou na skalnaté vrcholky, ledovcové útvary a překvapivě rozmanitý mořský život zažijete i na několikadenní plavbě lodí napříč arktickým archipelagem. Projeďte se tajemstvím opředenou Severozápadní pasáží vedoucí přes Severní moře z Atlantiku do Pacifiku, která se stala osudnou mnohým dobyvatelům před příchodem Amundsena. V doprovodu belug, narvalů a mrožů přistanete u břehů Baffinova ostrova, jehož území obývají výhradně domorodí Inuité. Vznešené hory se pnou na dohled od strohých barevných vesniček, na hladině tiše plují ledové kry, lední medvědi zde nachází svá útočiště. Cesta do kanadské divočiny je cesta ke kořenům. Splynutí s přírodou v takovém rozsahu člověka naplní pocitem, který je mu přirozený, ale zároveň ve shonu běžného dne tak vzdálený. Na povrch se dere uprostřed pouště, na samém vrcholku hory, v srdci neprostupné džungle i v sevření ledového království. Je to pocit, že jsme součástí obrovského světa kolem nás plného živlů, oproti nimž jsme titěrní.
 
 

Tipy na další články

Chráněné poklady Vietnamu | Exclusive Tours

Chráněné poklady Vietnamu

Vietnam je země mimořádného přírodního a kulturního bohatství, která má osm zápisů na seznamu UNESCO. Vydat se za nimi je jako putovat ve stroji času do hluboké minulosti či proplouvat jeskynními labyrinty a žasnout nad nekonečnou fantazií přírody. Vietnamci se považují za potomky draků.
Celý článek
Kostarika – zahrada štěstí | Exclusive Tours

Kostarika – zahrada štěstí

Kostarika je rozlohou malá země vklíněná mezi Panamu a Nikaraguu. Jako první ze států Střední Ameriky začala do světa vyvážet kávu a banány a tyto pilíře se staly základem jejího obchodního úspěchu. Přezdívá se jí středoamerické Švýcarsko, což mnohé naznačuje. Armáda je pro Ticos, jak si místní...
Celý článek
Nejen za mayskými odkazy | Exclusive Tours

Nejen za mayskými odkazy

Kdy je nejlepší vypravit se do Mexika? Kdykoli. Je to celoroční destinace. My vás dnes zveme do jednoho z přímořských rájů této malebné, fascinující a pestré země: na Yucatan. Dnes je totiž především západ Yucatanu čím dál oblíbenější turistickou destinací. V místních lesích najdeme množství...
Celý článek