Island Hopping

Kolik má Thajské království ostrovů? Je to podobné jako se slony, kteří k němu patří stejně jako král. Mnoho. Stovky ostrovů a ostrůvků, někdo jich napočítal 1400, se koupou v tyrkysových vodách, obklopeny nádhernými přírodními kulisami. Thajsko patří k nejlepším světovým destinacím, pokud rádi objevujete ostrovy, kde můžete dělat skoro všechno, nebo téměř nic. Záleží, jakou máte představu o své perfektní dovolené.

1450x674 cover Island Hopping | Exclusive Tours

Koh Samui

Stačí hodina letu z rušného Bangkoku a dorazíte do ráje, který Thajci pojmenovali Koh Samui. Na rozdíl od Pattayi a Phuketu si stále uchovává své původní romantické kouzlo a nenechal se zcela pohltit turismem. Místní si tady, na druhém největším thajském ostrově hned po Phuketu, žili poklidným životem, jenž závisel na rybolovu a pěstování kokosových palem. Také se mu přezdívalo kokosový ostrov. Jejich kousek ráje schovaný v Thajském zálivu se odemkl světu v roce 1989, kdy se na Koh Samui otevřely brány mezinárodního letiště. A co je jeho hlavním lákadlem? Pohádkové pláže usazené v krásné přírodě, kulturní bohatství, a to vše obklopené mírumilovnou thajskou náturou, k níž náleží úsměv za všech okolností. Ostrov je propojen 51 kilometrů dlouhou silnicí vedoucí převážně podél pobřeží, Koh Samui si tedy můžete i sami pohodlně projet a seznámit se s jeho atrakcemi.

Beach life

Na prvním místě jsou samozřejmě skvostné pláže. Na severovýchodě ostrova se nachází Chaweng, nejpopulárnější pláž na Koh Samui s jemným pískem a křišťálově čistou vodou s veškerým zázemím pro návštěvníky. Vzhledem k tomu, že pláž představuje jedno z ostrovních highlights, je třeba počítat s tím, že o privátní zážitek nepůjde. K dalším plážovým must-see patří Lamai, čtyři kilometry dlouhá pláž situovaná na jihovýchodě ostrova, kde se můžete věnovat řadě vodních sportů. A jako bonus navíc, na jejím konci se nacházejí přírodní symboly Koh Samui, žulové útvary falického tvaru, Hin Ta a Hin Yai neboli babička a dědeček. Legenda praví, že v dávných časech se rodiče vydali plachetnicí, aby dorazili na místo zásnub svého syna. Silná bouře ale loď potopila a těla vyvrhla na břeh, kde zkameněla.

Spiritualita buddhismu

Na mír v duších ostrovanů dohlíží dvanáct metrů vysoká pozlacená socha Buddhy ve Wat Phra Yai neboli Big Buddha Temple. Chrám najdete na severním pobřeží na ostrůvku Ko Phan a patří k nejnavštěvovanějším místům. Pokud budete chtít načerpat více buddhistické spirituality, dostanete ji v nedalekém Wat Plai Laem, chrámu tří náboženství, kde se mísí tradiční buddhismus s čínskými prvky. Věřící sem přicházejí, aby vzdali hold Guanyin, osmnáctiruké bohyni slitování, a Buddhovi, jehož sochu obklopuje jezero. K bizarním a o to populárnějším zážitkům patří návštěva Wat Khunaram, buddhistického chrámu, jenž proslul díky vystavené mumii mnicha. Luang Pho Daeng, který zemřel v roce 1973, si přál, aby jeho mumifikované tělo bylo vystaveno a poukazovalo na pomíjivost lidského bytí.

Sloní útulek

Zvířecím symbolem Thajska je slon a i na Koh Samui budete mít šanci dostat se do blízkosti tohoto majestátního chobotnatce. Samui Elephant Sanctuary je prvním etickým zázemím pro slony na ostrově, kde si zvířata, která byla roky využívána v turismu, užívají zasloužený odpočinek a dostává se jim kvalitní péče. Thajská turistická kancelář tento útulek ocenila jako vítěze v kategorii Best Animal Welfare. Na rozdíl od jiných zařízení, tady si na slonovi nezajezdíte, ale o to lepší můžete mít pocit... Interakci se slony si užijete jinak, budete mít možnost připravit pro ně jídlo a nakrmit je. Projít se s nimi, pozorovat je při jejich denních aktivitách, něco se o nich dozvědět a nakonec odjedete 

Potápění se žralokem velrybím

Thajsko je vyhlášenou potápěčskou destinací a některé z nejlepších lokalit vhodných i pro potápění se nacházejí u Koh Samui. Není mnoho míst na Zemi, kde byste se mohli potápět se žralokem velrybím. Tento gigant je největším žijícím zástupcem žraloků a také největším žijícím obratlovcem, který nepatří mezi savce. Jeho otevřená tlama je široká až metr a půl, navzdory této velikosti je to ale žralok, který nekouše. Živí se planktonem a místo hrozivých špičáků má jen stovky drobných zoubků. 

Zlatá mísa

Třicet dva kilometrů od Koh Samui se nachází přírodní klenot, z něhož oči přecházejí. Mořský národní park Ang Thong, tvoří ho čtyřicet ostrovů porostlých džunglí vystupujících z mořské hladiny barvy smaragdu. Jedinými stálými obyvateli tohoto kousku ráje jsou ptáci, opice, netopýři a korýši. Před rokem 1980, kdy byl tento národní park vyhlášen, tu bylo ale rušněji. Území sloužilo jako výcviková základna thajského námořnictva. Tyto časy již naštěstí pominuly a místo slouží jen k obdivu, který si právem zaslouží. Viděli jste film Pláž s Leonardem DiCapriem? Britský spisovatel Alex Garland, podle jehož knihy byl tento filmový hit natočen, usadil děj a s ním fiktivní batůžkářskou komunitu na zapomenutý ostrov s božskou pláží kdesi v Thajsku. Některé z filmových scén se natáčely právě v kulisách národního parku Ang Thong, jehož jméno v překladu znamená Zlatá mísa. Jeden z ostrůvků, na kterém se v rámci island hopping budete moct vylodit, se jmenuje Koh Mae Koh, tady najdete dvě vyhlídková místa, odkud se vám naskytne nádherný pohled na zdejší přírodní bohatství, jehož korunou je nádherná laguna jezera Thale Nai sevřená vysokými vápencovými útesy, které vystupují z hladiny jako lodní stěžně. Legendární jezero dosahuje hloubky až sedmi metrů a podmořské tunely ho propojují s mořem. Slané vody sem lákají mnohé druhy mořských ryb. Mnoho potápěčů se snažilo tunely proplouvat, ale neúspěšně, neboť jsou velmi úzké a lidské tělo se jimi neprotáhne. Rozhodně se ale nabízí nespočet aktivit, jimž se lze na ostrovech věnovat, vedle plavání k nim patří šnorchlování, kajakování, hiking anebo jen prosté lelkování na pláži, které se tady neomrzí. 

Prestižní závod

Proslulá Chaweng Beach k sobě každoročně v květnu přitahuje pozornost jachtařského světa, neboť se zde koná regata, jedinečný závod v jihovýchodní Asii. Ideální podmínky pro plachtění přitahují k ostrovu Koh Samui nejen mezinárodní závodníky, ale také návštěvníky, kteří mají možnost pozorovat dění přímo z pláže.

PLACE TO BE

The Ritz-Carlton Samui

Jediný resort v Thajsku s vlastním mořským bazénem
Jak si dokonale užít všechny rajské plody Koh Samui? Ubytujte se v místním Ritz-Carltonu. Pečeť tohoto hotelového řetězce je zárukou nekompromisní kvality služeb, kterých se vám dostane ve skvostném prostředí. Resort je umístěn v soukromé zátoce na severním cípu ostrova, kde se původně nacházela kokosová plantáž. Toto dědictví Ritz-Carlton připomíná svým hostům přírodními materiály, které byly užity při designování 175 hotelových pokojů, suit a plážových vil. Kromě všudypřítomného komfortu tu nebudete mít daleko k místní kultuře. Na hotelovém zážitkovém menu, které si můžete dopřát, figurují například hodiny thajského boxu, návštěva Spa Village a nabídka procedur inspirovaných lokální tradicí nebo hodiny vaření, kdy vás zdejší špičkoví kuchaři zasvětí do tajů thajské kuchyně, jež se řadí mezi nejvyhlášenější na světě. A v neposlední řadě, The Ritz-Carlton Samui je jediným resortem v celém Thajsku, který disponuje přírodním mořským bazénem.

 


Krabi

Jestliže si nějaká destinace zaslouží označení tropical paradise, pak je to bezesporu provincie Krabi v jižním Thajsku obklopená řadou snových ostrovů. Jejich objevování patří k populárním aktivitám. K nejznámějším lokalitám patří Phi Phi složená z šesti ostrůvků. Příroda tu svým kouzlem nešetřila, a přilákala sem tak i hollywoodské filmaře. Legendární pláž, kterou hledal Leonardo DiCaprio ve stejnojmenném filmu, jsou Loh Samah a Maya Bay na ostrůvku Phi Phi Leh. Andamanské pobřeží servíruje návštěvníkům nádherné pláže omývané smaragdově zbarveným mořem, a to vše v náruči husté tropické vegetace. Nechybějí horké prameny, mořské jeskyně, korálové útesy či vápencové skály, které jsou výzvou pro vyznavače rock climbingu. Vyhledávanou atrakcí je pláž Hat Phra Nang, u níž se nachází jeskyně Phra Nang pojmenovaná po princezně, která zde podle legendy ztroskotala a stala se bohyní místních rybářů.

PLACE TO BE

Banyan Tree Krabi

Vody Andamanského zálivu můžete proplouvat na Bílé perle
Tento resort patří k nejlepším v Thajsku, jen namátkou, toto jsou některá z jeho ocenění, o nichž rozhodli čtenáři prestižních magazínů Condé Nast Traveler a Travel+Leisure. Resort získal ocenění Readers’ Choice Awards: Best Resorts in Thailand 2023, Best Beach Island Resorts in Thailand 2024. Banyan Tree Krabi je svatyní pro smysly, kde se safírové vody moře potkávají s bílým pískem a na pozadí se tyčí hory porostlé džunglí. Resort nabízí 72 luxusních suit a vil s privátním bazénem, nejvyšší kategorii představuje Presidential Beachfront Pool Villa, která má až 587 m22 a přímý vstup na pláž. Ať už hledáte romantický, nebo ničím nerušený prostor pro rodinnou dovolenou, v tomto prostředí uprostřed voňavých zahrad a s výhledem na Andamanský záliv nebudete zklamáni. Plujte po jeho vodách na tradiční lodi ceněné po generace, dopřejte si pohodlí na Bílé perle. Svůj název získala podle perly nalezené na dně zálivu. Během vyjížďky můžete relaxovat nebo objevovat bohatství zdejšího podmořského života. Zážitky se svými blízkými pak můžete sdílet u večeře v privátní cabaně na břehu moře.
 
 

Yao Noi

V atraktivní lokalitě mezi Krabi a Phuketem se nacházejí ostrovy Koh Yao, patřící k poměrně neobjeveným ostrovním klenotům jižního Thajska. Celou tuto oblast v zálivu Ao Phang Nga tvoří desítky ostrůvků, z nichž dva hlavní a obydlené jsou Ko Yao Yai (Dlouhý velký ostrov) a Ko Yao Noi (Dlouhý malý ostrov). Tyto ostrovy uchvacují svými plážemi, v půvabné krajině jsou usazena i rýžová políčka a plantáže kaučukovníku. Tady se zastavil čas, který tu můžete mít jen pro sebe.

PLACE TO BE

Six Senses Yao Noi

Resort na tropickém ostrově v překrásné zátoce, kam se přesunete člunem jako James Bond
Zátoka Phang Nga Bay představuje jeden z nejpozoruhodnějších seascapes na světě a během pobytu v tomto hotelu vám budou její přírodní půvaby plně k dispozici. Tento ostrovní resort spadající do hotelového impéria Six Senses je přírodě tak blízko, jak to jen lze. Kromě zelené vás tu bude provázet ještě jedna barva, a to modrá ve všech jejích odstínech. Ostrůvek milují také opeřenci, létajícím pokladem je zoborožec, resort nabízí řadu programů na podporu místní fauny a flóry, protože udržitelnost je v Six Senses jednou z priorit. Vily jsou obklopeny tropickou vegetací a každá z nich má k dispozici vlastní bazén, aby vaše Koh Yao Noi Hideaway bylo dokonalé, a když budete mít touhu, váš GEM (Guest Experience Maker) bude k dispozici, aby každou vaši aktivitu proměnil v realitu. Zařídit vám může mnohé, třeba výlet na ostrov Jamese Bonda, který se stal slavným poté, co na jeho břeh vystoupil Roger Moore v bondovce Muž se zlatou zbraní. Vydejte se privátním člunem na výpravu, během níž vám průvodce odhalí například prehistorické jeskynní malby nebo plovoucí rybářskou vesnici Koh Panyi, kde se na hladině vznáší i fotbalové hřiště. Za úplňku můžete absolvovat Full Moon Kayaking Experience, pokud se vám poštěstí, uvidíte pod hladinou i světélkující plankton. Zážitky z oblasti thajské gastronomie podávají všechny tři hotelové restaurace, The Hilltop servíruje výhledy na zátoku Phang Nga Bay, z níž vystupují pozoruhodné skalní útvary, jako bonus. Více o Six Senses Yao Noi >>>
 

Koh Kood

Je čtvrtý největší ostrov v zemi a zároveň nejodlehlejší ostrov provincie Trat. Právě jeho odlehlost přispěla k tomu, že Koh Kood dlouho stál mimo turistický zájem a jeho plážový ráj byl znám jen hrstce batůžkářů. To už neplatí, ale stále je to jedno z nejméně poskvrněných míst, kde zažijete potápění a šnorchlování jako z jiného světa.

PLACE TO BE

Soneva Kiri

Soneva Kiri

Resort na panenském ostrově s nejlepšími plážemi, 90 minut letu z Bangkoku
Hledáte nedotčený ráj? Pak je toto místo pro vás. Soneva Kiri se nachází v tropickém deštném pralese, na ostrově, kde střeží toto tajemství: jedny z nejlepších pláží v celém Thajsku. Resort nabízí neodolatelný mix luxusu s designem navrženým s ohledem na ekologii a výjimečnost místa. Tato tropická skrýš zahrnuje 32 nadstandardně prostorných vil s bazénem, dokonale zapadajících do zdejšího prostředí. Aby váš pohyb po okolí byl co nejpohodlnější, disponuje každá vila elektrickou buginou či jízdním kolem, na nichž můžete prozkoumávat lesní cesty v Soneva Kiri. O dokonalost servisu jde v první řadě, každá z vil tak má k dispozici i tzv. Barefoot Guardian, který vám bude k dispozici 24 hodin denně. Unikátních zážitků si tu lze dopřát nespočet, jako například Tree Pod Dining, kdy se pohodlně usadíte do bambusového hnízda, které se vytáhne na úroveň stromů a obsluha vám bude servírovat speciality pomocí zipline. Anebo vyrazte na kulinární expedici, stačí se nalodit na tradiční loď a přivítat východ slunce snídaní, kterou vám šéfkuchař připraví na palubě, užívat si slunce, usrkávat šampaňské, povečeřet a plavbu zakončit pozorováním hvězd, k jejichž určování vám bude k dispozici astronom. A ještě nesmíme zapomenout zmínit, že v blízkosti Soneva Kiri se pod vodní hladinou nacházejí jedny z nejlepších potápěčských lokalit v Thajsku, kde budete jen žasnout nad bohatstvím podmořského světa.
 

Zlatý trojúhelník

Tak se označuje pohraniční oblast Thajska, Laosu a Barmy, které odděluje jedna z nejdelších řek světa, Mekong. Historicky bylo toto odlehlé území spjato s pěstováním opia. Jestliže znáte proslulé ostrovní lokality v Thajsku, pak sever země vám naservíruje jiný střípek ze své pestré mozaiky. Thajsko má mnoho tváří. Ta severní je o krásné přírodě, chrámech i horských kmenech žijících v zapadlých vesničkách podle svých tradic.

Tady, ve vyšší nadmořské výšce, vás obejme džungle, do nosu se vám vetře vůně orchidejí a nespustíte zrak z pestrobarevných motýlích křídel... Branou thajského severu je město Chiang Mai, které se v poslední době stalo mekkou digitálních nomádů a expatů, má tedy spíše atmosféru globální vesnice. V historii ale bylo hlavní metropolí království Lan Na Thai neboli thajská země milionů rýžových polí a odkaz minulosti je patrný v chrámech, kterých tu napočítáte stovky. Nejuctívanější z nich je Wat Phra Singh, ukrývající slavnou sochu Buddhy. Chiang Mai je obklopené horami a vesnicemi, kde žijí příslušníci etnických minorit. Jistě už jste slyšeli o dlouhokrkých ženách, jejichž krk zdobí mosazné kruhy. Jedná se o příslušnice horského kmene Kayan, důvod tohoto zdobení má údajně kořeny v legendě o první Kayan ženě, jež byla dcerou mořského draka.

Sbírání autentických zážitků

Okolí města je venkovním hřištěm, kde se můžete věnovat řadě aktivit. Výstup na horu Doi Suthep je outdoorovým i spirituálním zážitkem. Na hoře se nachází národní park, posvátný chrám i královský palác. V parku, kde zurčí vodopády, si můžete projít i několik trekových tras nebo budete mít možnost poznávat krásy džungle z bambusového voru. Když se rozhlédnete po okolní bujné vegetaci, zjistíte, že krajina obklopující Chiang Mai byla stvořena k pěstování čaje i kávy. Město je považováno za kávovou metropoli Thajska, dát si šálek v některé z místních kaváren je milou povinností. Večerní trhy jsou populární atrakcí v celém Thajsku, v Chiang Mai ovšem vymysleli chodící ulice, které se za soumraku promění v pěší zóny určené podomním prodejcům, což je zvyk, jenž má svůj počátek v dobách Hedvábní stezky. Ulice The Nimmanhaemin je tím správným místem, kde nasát autentickou atmosféru a ochutnat něco z místní gastronomie. Excelentní pochoutkou je Khao Soi, polévka s kokosovým mlékem, kuřecím masem, nudlemi s posypem z vaječné omelety. 

Úchvatná příroda i bizarní chrám

Ještě více kořeněná kuchyně na vás čeká tři hodiny jízdy odsud, v městečku, které také nesmí ujít vaší pozornosti. Chiang Rai. Tady se protíná křižovatka kultur, na níž shlížejí dramatická panoramata hor. Tato nejsevernější provincie Thajska je domovem mnoha etnických skupin, které si navzdory globalizaci snaží zachovat své tradiční zvyklosti. Je to oblast dechberoucí divoké přírody, do níž jsou překvapivě usazeny bizarní chrámy, které nikde jinde v Thajsku neuvidíte. Wat Rong Khun je vskutku nejextravagantnějším chrámem v zemi, jakmile ho spatříte, pochopíte, že se nejedná o typickou buddhistickou svatyni. Na první pohled působí jako šlehačkový dort, neboť bílá barva představuje Buddhovu čistotu, s extra porcí zrcadel zdobících jeho exteriér. Thajský národní umělec Chalermchai Kositpipat vskutku pustil uzdu své fantazii, a tak tu nechybějí fresky komiksových hrdinů, Spider-Mana, Supermana a Batmana, vyobrazena jsou tu i letadla narážející do amerických dvojčat či Keanu Reeves ve své kultovní roli ve filmu Matrix. Jak již bylo zmíněno, nikde jinde nic podobného neuvidíte. Okolí Chiang Rai, to je džungle, divoké vodopády a hluboké jeskyně. Před šesti lety svět prožíval záchranu thajských chlapců, kteří uvázli ve zdejším jeskynním komplexu, jenž byl zaplaven vlivem monzunových dešťů. Všechny se je podařilo zachránit.

PLACE TO BE

Four Seasons Tented Camp Golden Triangle

Safari na thajský způsob v unikátním prostředí Zlatého trojúhelníku
Stanový kemp v režii Four Seasons je tím, co od tohoto hotelového řetězce očekáváme. Pobyt jako žádný jiný. Tady, v oblasti Zlatého trojúhelníku hraničící s Myanmarem a Laosem, zažijete úplně jiné Thajsko, než nabízejí ostrovní lokality. Až poplujete po řece a začnou vás obklopovat zamlžené vrcholky hor, plujete správně, směrem k džungli, kde tento úchvatný resort sídlí. Pokud ovšem preferujete vzdušnou cestu, můžete dorazit i privátní helikoptérou. Ať už sem vaše cesta povede jakkoliv, očekávejte pobyt z kategorie magical escapes. Je to jako putovat strojem času do objevitelských dob, ale ve vašem případě s plným komfortem. Je jasné, že není stan jako stan. Pod iniciálami FS jde o prostorné stanové ubytování s vlastní terasou a stylovým vybavením na míru, s venkovní sprchou či dřevěnou vanou. S drinkem v ruce můžete relaxovat výhledy na řeku Rurak a protější džungli Myanmaru. Soukromí je zaručeno, neboť k dispozici je pouhých patnáct stanů, Explorer ́s Lodge se dvěma ložnicemi je exkluzivní volbou pro rodiny nebo skupinu přátel. Prošlapávat můžete horské stezky, objevovat království džungle porostlé bambusem a trávit čas ve společnosti jedněch z nejúžasnějších tvorů na Zemi, slonů, kteří byli zachráněni z lidského zajetí a v péči Four Seasons si užívají ten nejlepší důchod. Vystoupejte ráno na vrchol Camp Peak, abyste stihli východ slunce, motivací můžete být skvělá snídaně připravená vaším privátním kuchařem. Jestli nejste outdoorový typ, je dost možné, že tady názor změníte a dobrodružství v džungli si zamilujete. Více o Four Seasons Tented Camp Golden Triangle >>>
 

 

Anantara Chiang Mai

Na klidných březích řeky, a přitom nedaleko fascinujícího města Chiang Mai
Pouhých patnáct minut jízdy od mezinárodního letiště Chiang Mai se nachází resort, jenž vám poskytne luxusní zázemí k relaxaci a zároveň ideální polohu k objevování pozůstatků kdysi mocného království Lan. Exkluzivní resort Anantara Chiang Mai ležící u břehů řeky Ping se svými thajskými léčebnými procedurami, které si můžete dopřát v proslulém Anantara Spa, působí dojmem svatyně jako nedaleké chrámy, které můžete navštívit. Od značky Anantara lze mít nejvyšší očekávání a k jejich naplnění dochází i v tomto případě. Jako jeden z nejlepších hotelů v Chiang Mai nabízí svým hostům pokoje v kategorii deluxe a suity, jejichž design je snoubením tropických a současných thajských motivů a materiálů. V úchvatném prostředí 1921 House, který býval sídlem britského konzulátu, si můžete dopřát fine dining zážitky. Tady se podávají nejvybranější steaky z mas dovezených z USA, Austrálie a Japonska a na verandě si můžete dopřát odpolední čaj. Autentická thajská kuchyně se podává v Bodhi Terrace s výhledem na řeku. Z hotelového přístaviště denně vyplouvá loď, starobylé krásy města tak můžete obdivovat i z paluby. Pokud chcete trochu adrenalinu, nedaleké kopce jsou ideálním místem, odkud se vznést na motorovém paraglidu a létat si pohodlně jako pták nad meandrujícími řekami, čajovými plantážemi a zářivými chrámovými komplexy. Vydejte se za dobrodružstvím za svítání nebo při západu slunce, kdy jsou výhledy přímo božské.
 

 

 

Tipy na další články

Canada unplugged | Exclusive Tours

Canada unplugged

Zatoužili jste někdy po opravdovém úniku od uspěchané reality? Jak by se vám líbilo zpomalit čas, vyhnat z hlavy všechny nepotřebné myšlenky a naplno, bez sebemenšího vyrušení, si skutečně vychutnat okamžik? Na světě je mnoho míst, kde z krásy přírody přechází oči, je však jen málo těch, která...
Celý článek
Maledivy – náhrdelník z ostrovů | Exclusive Tours

Maledivy – náhrdelník z ostrovů

Atoly se svými korálovými prsteny vystupujícími z blankytných vod Indického oceánu připomínají drahokamy, které tu někdo ledabyle poházel. Více než stovka ostrovů je domovem luxusních resortů, kde realita překonává fantazii. Milovníci vodních sportů a podmořského života najdou na Maledivách svou...
Celý článek
Jak chutná svět podle našeho Exclusive Travel Guide | Exclusive Tours

Jak chutná svět podle našeho Exclusive Travel Guide

Náš život má omezenou dobu, a proto bychom se měli snažit o jeho maximální naplnění. Sbírání zážitků je cesta, jak toho dosáhnout. Vidět gorily horské ve volné přírodě je jeden z nich a jsou mnohé další... Mými nejsilnějšími zážitky jsou západ slunce v Zambezi, který jsme pozorovali z lodi v...
Celý článek