Sicílie – ohnivý ostrov

Největší italský ostrov servíruje pestrou paletu chutí a zážitků, koneckonců Sicílie je kulinářskou mekou, kde je každý foodie nadobro lapen. Je to ostrov zalitý sluncem, které se odráží v srdečné nátuře lidí, s plážemi patřícími k nejkrásnějším v zemi. V historických uličkách panuje dopravní chaos, jehož pravidlům rozumějí jen místní. A nad tím vším bdí obávaný i obdivovaný symbol ostrova, sopečná královna Etna.

1450x674 cover Sicílie – ohnivý ostrov | Exclusive Tours

 

Co udělá japonský miliardář, když chce stylově oslavit sedmdesáté třetí narozeniny se svými přáteli? Zabukuje si Palermo. Tak to alespoň učinil Kaoru Nakajima, jenž vydělal jmění poté, co prodal svůj podíl ve společnost AmWay. Na čtyřdenní party, která neměla limity, se sjelo 1400 hostů z celého světa, aby si užili ostrovní metropoli se vším všudy. Nakajima si pronajal Teatro Massimo, největší operní dům v Itálii s velkolepou architekturou, kde se uskutečnil koncert, na němž vystoupil i Matteo Bocelli, syn slavného operního pěvce. Větší sál má už jen Paříž a Vídeň. Exteriér opery posloužil také v kultovním snímku Kmotr III. Můžete si sem zajít na představení nebo absolvovat prohlídku s průvodcem. Nakajima si pronajal celý hotel Villa Igiea neboli palác z přelomu století s úžasnou polohou na dosah pulzujícího města a nedaleko Palermského zálivu. Tento palác byl od nepaměti vyhledáván aristokracií i hollywoodskou smetánkou, jeho výjimečnost zasazená v tropické zahradě je stále neodolatelná. A jak Kaoru Nakajima své narozeniny zhodnotil? „Byly to dobře utracené peníze.“

Doutnající symbol

Sicílie je největším italským ostrovem a také největším ve Středomoří, vzdáleným jen 140 kilometrů od afrických břehů. Strategická poloha sem přilákala mnohé civilizace, svou stopu tu zanechali Kartaginci, Řekové, Římané, Byzantinci i Arabové. Sicílie tak získala kulturní a historické dědictví, které se vepsalo do její unikátnosti. Svým tvarem připomíná trojúhelník a její povrch je převážně hornatý. Co ji charakterizuje, je Etna, nejvyšší aktivní vulkán Evropy a jedna z nejmohutnějších sopek světa zapsaná na seznamu UNESCO. Dosahuje výšky 3357 m n. m., ale toto číslo se mění s každou další erupcí.

Lyžování na Etně nebo let helikoptérou?

Podle antických bájí měl pod Etnou svou dílnu Héfaistos, bůh ohně a kovářství, křesťané zase věřili, že je vchodem do samotného pekla. Jak už to u takových sopek bývá, je nevyzpytatelná. Navzdory svým hřímajícím hrozbám je dárkyní úrodné sopečné půdy, která na Sicílii dává ty nejlahodnější plody. Vinnou révu, olivy, fíky... A také proslulá cherry rajčátka, jejichž chuť má nedostižnou kvalitu. Etna je symbol, turistický magnet, kde se nachází krásný přírodní park, odkud budete mít dechberoucí výhled na moře. Sicílii se sice přezdívá ostrov slunce, tušili jste ale, že mnoho Sicilanů umí lyžovat? Navzdory klimatickým změnám se na vrcholu drží přes zimu sníh a dá se tu lyžovat. Nachází se zde dva lyžařské resorty, kromě sjezdového lyžování si můžete na vyznačených trasách i zaběžkovat. A pokud byste se chtěli na sopečný chřtán Etny podívat z výšky, stačí se nad podřimujícího obra vznést helikoptérou.

Vína sopkou požehnaná

Samostatnou kapitolou je pěstování vína, Sicílie se řadí mezi čtyři největší vinařské regiony Itálie a s vinnou révou je úzce propojena. Pod Etnou ji pěstovali staří Řekové již v 6. století před naším letopočtem. Zdejší vinařství dlouho stála mimo hlavní proud zájmu, až koncem 20. století se objevili průkopníci, kteří v sopečných svazích viděli potenciál. Dnes jsou tyto vinice na vulkanickém podloží ceněné jako ty v Burgundsku. Nejznámější sicilskou odrůdou a zároveň tím nejklasičtějším červeným vínem je Nero d’Avola. Je přesně takové, jak od jihu Itálie čekáte, mohutné a plné.

Streetfood jako kulturní dědictví

Palermo má svůj slovy těžko definovatelný genius loci, patří k němu hluk a chaos, které ale tvoří dokonale živou kulisu města posetého tolika památkami, že v rámci tohoto článku je ani není možné vyjmenovat. Všichni jsme ve škole slyšeli o Zlaté bule sicilské, vydal ji římský císař Fridrich II. v době, kdy Palermo představovalo politické i kulturní centrum celého Středomoří. Dodnes patří k největším historickým centrům Evropy, procházet se Palermem, je jako kráčet dějinami. Je to ale i metropole zasvěcená foodies, streetfood tu není jen jídlo, ale kulturní bohatství. Nejtypičtějším pouličním pokrmem jsou arancini, které dostaly jméno podle barvy podobné pomeranči, jedná se o kuličky z vařené rýže plněné masovým ragú. Ačkoliv je Sicílie nejjižnější region, je považována za centrum vzniku italské kuchyně. Právě zde se také zrodily těstoviny, vařili je tu dříve, než je Marco Polo přivezl jako objev z Číny. Palermo má své michelinské restaurace, v tomto případě možná ale ty nejvíc hvězdičkové chutě najdete v rušných uličkách města, jemuž se žádné nepodobá.


PLACES TO BE

Verdura Resort, a Rocco Forte Hotel – sicilský zen a golfová hřiště nadohled

Zatímco Palermo je hektické, stačí hodina a půl jízdy od místního letiště a jste v jiném světě. Jmenuje se Verdura Resort a zahrnuje 230 hektarů pobřeží, úchvatnou krajinu, prémiové SPA a golfová hřiště (dvě 18jamková a jedno 9jamkové). Ubytovat se můžete v některém z prostorných pokojů, suit či vil s designérským rukopisem Olgy Polizzi. Kulinární uspokojení najdete v několika restauracích a barech, kde vám budou servírovat to nejlepší ze sicilské kuchyně, která patří k nejlepším na světě. Relaxovat můžete na umělé, ale luxusně písečné pláži nebo u bazénu, jenž se díky svým úctyhodným rozměrům řadí k největším v Evropě. Irene Forte Spa, to je 4000 m2 2 relaxační zóny umístěné mezi palmami, pomerančovníky a olivovníky. Skincare je složená z produktů, jejichž základ vyrostl na místní organické farmě. Verduru ocení každý, kdo hledá ztišení v civilizačním šumu, ale zároveň si chce dovolenou zpestřit golfem či jinými zážitkovými aktivitami.
 
 

Tipy na další články

La Digue – umění slow living | Exclusive Tours

La Digue – umění slow living

Je to veřejné tajemství. La Digue je nejkrásnějším ostrovem Seychel. Máte to ale jako v soutěži Miss, kdy o hodnocení krásy rozhodují osobní preference. Co je malé, to je hezké. V případě La Digue to platí stoprocentně. Ostrov má rozlohu deset kilometrů čtverečních, přesto patří k nejznámějším z...
Celý článek
Praslin – domov ikonických palem | Exclusive Tours

Praslin – domov ikonických palem

Je druhým největším ostrovem Seychelského souostroví, vzdálený asi padesát kilometrů od Mahé. Zosobňuje ideální kompromis mezi živějším rytmem na hlavním ostrově a mezi Digue, kde domorodci dokázali zpomalit čas. Ostrov si na své celosvětově proslulé jméno musel chvilku počkat. Jeho objevitel,...
Celý článek
Félicité – nové jméno blaženosti | Exclusive Tours

Félicité – nové jméno blaženosti

Zalesněný ostrov lemovaný dokonalými plážemi, k jehož divoké kráse patří žulové balvany. Dlouho byl zapomenutým klenotem hozeným do tyrkysového oceánu. Kdysi sem byli lidé posíláni do vyhnanství, dnes si přejí, aby z tohoto ráje nebyli vyhnáni. Nikdy. Nachází se čtyři kilometry od ostrova La...
Celý článek