Blog privátní cestovní kanceláře Exclusive Tours

Think metropolitan | Exclusive Tours

Written by Exclusive Tours | Jun 17, 2024 12:34:23 PM

Jsou pokroková, obklopená krásami přírody a vévodí jim uvolněná atmosféra. Kanadská města se pravidelně umisťují na žebříčku nejlepších míst k životu a vzhledem k přívětivosti místních obyvatel i fantastické gastronomii se není čemu divit. Objevte s námi tři metropole, které na vašem itineráři rozhodně nesmí chybět.

Vancouver: když spojení města a přírody není klišé

Obklopen horami a oceánem, ale zároveň dynamický a multikulturní – Vancouver je rájem pro milovníky měst, v jejichž srdcích dřímá nespoutaný dobrodruh. Místní vody se hemží kosatkami, tuleni a lachtany, v okolních lesích můžete pozorovat medvědy a projížďka zamlženým ránem na kajaku je stejně vzrušující jako procházka po mostě visícím 70 metrů nad zemí deštného pralesa. V kontrastu k přírodě stojí pestrý kulturní život, který se točí okolo jedinečných muzeí, poutavé gastroscény a akusticky nejpropracovanějších koncertních sálů v Severní Americe. Vancouver, pro většinu místních zkráceně Van, je třetím největším městem Kanady. Oblast obývaly po dlouhá staletí původní indiánské národy, až v roce 1791 navštívil tuto část světa první Evropan, mořeplavec José María Narváez. Současné jméno města je však poctou objeviteli a navigátorovi Georgeovi Vancouverovi, který v 18. století zkoumal a studoval místní pobřeží. Již v té době si do deníku zapsal, že ‚popsat krásy tohoto regionu bude při některé budoucí příležitosti velmi vděčným úkolem pro pero zkušeného chvalořečníka‘. A nemýlil se. 

Dokonalý mix pro víkend i život

Až se projdete oblíbeným Stanley Parkem, který je téměř ze všech stran obklopen vodou a rozlohou zabírá o trochu více plochy než pražské Vinohrady, navštivte řemeslné obchůdky či kulinářský trh na Granville Island. Na večer si rezervujte vstupenky do centra múzických umění The Chan s oblými stěnami z javoru, jehož interiér je tvarován jako violoncello, a jedinečné akustické podmínky sem jako magnet přitahují ty nejlepší světové hudebníky. Ještě před tím však udělejte gastronomickou odbočku do Blue Water Café. Fine dining založený převážně na rybách z místních vod zde umí perfektně snoubit s vínem, kterého ve své vinotéce mají přes 14 000 láhví. Ideálním ubytováním pro ty, kteří si chtějí naplno užít přes den krásy přírody a v noci vyrazit do víru velkoměsta, je centrální Rosewood Hotel Georgia, v jehož knize hostů se zapsali i Elvis Presley či Frank Sinatra. V butikovém hotelu najdou hosté i oblíbený bar Prohibition, stylizovaný do detailu podle amerických barů z dvacátých let.

Ottawa: kráska v pozadí

Hlavni město Kanady bývá cestovateli nezřídka upozaděno ve prospěch slavnějšího Montrealu či Toronta. Ovšem právě díky tomu si zachovává intimnější atmosféru. Městem se klikatí kanál Rideau propojující Ottawu s Kingstonem, jenž byl v 18. století krátce hlavním městem, stejně tak jako před ustanovením Ottawy kdysi Toronto i Quebec. Kanál původně sloužil k bezpečnému splavu britských nákladních lodí a v délce 220 kilometrů se táhne napříč Ontariem. Dnes patři na seznam světového dědictví UNESCO. V zimě se mezi ulicemi mění v největší přírodní bruslařskou dráhu na světě, naopak na konci jara jsou jeho břehy stejně jako celé město obsypány stovkami tisíc tulipánů v rámci oslav tulipánového festivalu, jehož tradice sahá až od roku 1953. 

Foodie destination

Jako domovská půda severoamerické centrály proslulého francouzského kulinářského institutu Le Cordon Bleu je však Ottawa především foodie destinací. V místních podnicích narazíte na oblíbené kanadské klasiky, jako jsou vepřová pečeně obalená v kukuřičné mouce či kachna na javorovém sirupu, ale i na unikátní etnickou kuchyni či precizní francouzský fine dining. Návštěva téměř dvě stě let starého trhu ByWard Market s farmářskými stánky a s více než 600 podniky patří k populárním aktivitám nejen návštěvníků, ale i ottawských šéfkuchařů, mezi něž patří například dvojitý držitel zlaté medaile kanadského kulinářského šampionátu Marc Lepine. Jeho restaurace Atelier nabízí pouze dvanáctichodové degustační menu, jehož položky prochází neustálými obměnami, a hosté tak do poslední chvíle netuší, čemu budou vystaveny jejich chuťové pohárky. Fanoušci experimentální molekulární kuchyně si místo u Marcova stolu rezervují měsíce dopředu a poté dlouze básní o mistrné kreativitě, nečekaném snoubení chutí i heliových balóncích z ovocné kůže.

Vinice dvacet minut od centra

K fine diningu neodmyslitelně patří i dobré pití a Ottawa je domovem hned několika oceňovaných vinařství. Rodinná vinice Domaine Perrault se nachází pouhých dvacet minut od centra města Ottawa a nabízí řízené degustace více než desítky různých vinařských odrůd. Vína z okolních vinic jsou ale i hojně zastoupena v místních restauracích, stejně tak jako lokální piva. Minipivovary se začaly v Kanadě objevovat v průběhu 90. let a od té doby jejich počet napříč kontinentem překonal tisícovku. V současné době je 8 z 10 láhví piva prodaných v Kanadě místního původu a Kanaďané jsou na svou pivní historii náležitě hrdí. Pobyt v Ottawě tak není kompletní bez návštěvy některého z pivovarů, jako jsou například Beyond the Pale Brewing Company s šestnácti pivy na čepu a s fantastickou nabídkou BBQ nebo Dominion City Brewing Company, kde můžete ochutnat pivo s přísadou kukuřice. Po náročném dni gastronomické turistiky se nechte hýčkat ve SPA hotelu Hilton s kouzelným výhledem na jezero Leamy nebo dobijte energii v hotelu Fairmont Château Laurier, kterému je pro jeho grandiózní středověký exteriér přezdíváno zámek Ottawy. Jeho koncertní hala byla v 80. letech přeměněna v elegantní bar, který láká k večernímu posezení a signature cocktail Le Frontenac je perfektní tečkou na závěr.

Kanadská vína

Spojení vína s Kanadou na první pohled napadne málokoho. Přesto se ale v některých kanadských regionech vinné révě nebývale daří, především pak v oblasti zvané Okanagan zhruba 400 kilometrů od Vancouveru. Dlouhé údolí s temně modrým jezerem lemovaným lány vinic produkuje díky různým druhům půdy i mikroklimat především odrůdy Chardonnay, Riesling, Merlot či Pinot Noir, najdou se zde ale i raritní odrůdy, jako jsou německý Ehrenfelser či moštová odrůda Maréchal Foch. Prim pak hrají zejména ledová vína, která lze díky studeným zimám uvádět na trh každý rok. Teplotní podmínky, zastoupené odrůdy i zeměpisná šířka mají překvapivě mnohé společné s Moravou. A vyjma typických moravských sklípků zde narazíte na stejnou pohostinnost a přívětivou atmosféru jako u nás. V Kanadě je vysázeno více než 12 000 hektarů vinic, a vzhledem k malé produkci si tak Kanaďané většinu svého vína vypijí sami, pouze zlomek putuje exportem do zahraničí.

Quebec: sny o nové Francii

Okolo přístavu na březích řeky Svatého Vavřince stojí ve shluku starobylé kamenné domy, mezi kterými se klikatí úzké dlážděné ulice. V zimě je tu s nadýchanou sněhovou pokrývkou jako v pohádce, v létě naopak vše hraje barvami. Vítejte v Quebecu, přesněji řečeno v části zvané Starý Quebec, která je od roku 1985 zapsána na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Přestože naděje francouzských kolonizátorů na vybudování nové Ameriky pod nadvládou Francie pohasly v roce 1759, právě zde na Abrahamových pláních po krátké, ale významné bitvě s Anglií svou francouzskou hrdost, kulturu i jazyk si Quebecois, jak se místním říká, zvládli uchránit dodnes. Zhruba 95 % obyvatelstva mluví francouzsky, a možná i proto má město tak romantický ráz. Jeho neodmyslitelnou dominantou je honosný hotel Fairmont Le Château Frontenac, který se tyčí na vyvýšené planině značící začátek Horního města Starého Quebecu. Oblíbený hotel francouzských a amerických prezidentů, jenž byl v roce 1980 vyhlášen národní historickou památkou Kanady, dokonce hostil i britskou královnu Alžbětu.

Město, které se drží své historie

Ačkoliv má město jen o něco víc než půl milionu obyvatel, spojuje se s ním mnoho unikátů. V jihovýchodní části leží nejstarší nákupní třída v Severní Americe, Rue du Petit-Champlain, posetá elegantními butiky a malými kavárnami. O kousek dál najdete v klášteře uršulinek nejstarší severoamerickou vzdělávací instituci pro ženy. Quebec je zároveň jediným opevněným městem severně od Mexika, jehož hradby stále ještě stojí, a místní bazilika Notre Dame de Quebec se v 17. století stala první katolickou farností severně od španělských kolonií. Vedle fascinující historie Quebec nadchne i prvotřídní gastronomií. Fine dining v restauraci Légende par La Tanière, kde nenajdete ani jednu jedinou ingredienci ze zahraničního importu, rozhodně stojí za hřích, stejně tak jako návštěva místního nejstaršího minipivovaru Brasserie Inox. A až se vám město omrzí, vyrazte na zipline nad vodopády v Montmorency Falls Park, projeďte se na kole kolem Île d’Orléans nebo vyplujte na lodi za velrybami do zálivu Svatého Vavřince.