Toskánsko

Pokud by římští bohové měli mít své sídlo, mohlo by být v Toskánsku. V krajině tak malebné, že superlativy docházejí. Místo ambrózie by popíjeli chianti a kochali se dílem člověka, jenž tu postavil zemědělské usedlosti a paláce a vyzdobil je uměleckými díly, která budou fascinovat navěky. Toskánsko pro mnohé zosobňuje nejatraktivnější region Itálie. Možná proto, že tady lze nalézt vše, co činí člověka šťastným.

1450x674 cover Toskánsko | Exclusive Tours-1

Florencie – požitkářská metropole Toskánska

Kolébka renesance patří k nejnavštěvovanějším městům světa, a není se čemu divit. Její genius loci je natolik unikátní, že by ho jednou za život měl na sebe nechat působit každý. Při procházkách Florencií spojených s požitkářskými ochutnávkami a nákupy předních módních značek na Via dè Tornabuoni se nejednou přistihnete, že budete obdivovat odkaz předků, který nám tu zanechali. A to nejen jako italské dědictví, ale jako kulturní a umělecký odkaz pro celý svět. Začněme ikonickým Davidem. Šest tun mramoru a tři roky času potřeboval génius Michelangelo Buonarroti ke stvoření biblického Davida, jehož nahota vždy provokovala. Podle historiků toto fenomenální dílo stvořené z jediného bloku mramoru zobrazuje Davida těsně před bojem s obrem Goliášem. Před palácem Vecchio, dnešním sídlem florentské radnice na náměstí Piazza della Signoria, si můžete prohlédnout repliku, za originálem sochy symbolizující ideál mužské krásy ale musíte do La Galleria dell ’Accademia, kde se kromě pana Dokonalého nacházejí i další Buonarrotiho sochy.

Botticelliho Venuše a jiné skvosty

Srdce milovníků umění zaplesá v Galerii Uffizi, schraňující skutečné skvosty se jmény zapsanými zlatým písmem do dějin umění. Stačí vyslovit Tizian, Botticelli, Rafael, Caravaggio a v neposlední řadě muž, u jehož talentů bychom snadno zapochybovali, že byl běžným smrtelníkem. Leonardo da Vinci. Uměnímilovný rod Medici učinil ze své Florencie výstavní klenot, nad nímž se kocháme dodnes. Poslední členka proslulého rodu, Anna Marie Luisa Medicejská, odkázala v roce 1737 medicejskou sbírku nevyčíslitelné hodnoty městu Florencii s tím, že toto město provázané s osudem jejích předků nesmí nikdy opustit. Chcete-li tedy vidět Botticelliho Venuši, prototyp ženské krásy, jenž ovlivnil generace umělců, musíte vy za ní.

Rafting i sklenka prosecca

Praha má svůj Karlův most a Florencie zase Ponte Vecchio ze 14. století. Dominanta města známá jako Most zlatníků se elegantně klene nad řekou Arno. Nad zlatnickými krámky, kde se rádi zdržíte, vede Vasariova chodba postavená na žádost Cosima I. de Medici, jenž chtěl mít zajištěn bezpečný průchod z paláce Vecchio do paláce Pitti na druhé straně řeky. Bylo to pragmatické, neboť Medicejští měli i řadu nepřátel. Město můžete poznávat také netradiční formou, jako je například rafting na řece Arno pod legendárním mostem, a budete tak mít možnost pořídit si fotografie historických skvostů z jiného úhlu než většina návštěvníků. A protože jsme v Itálii, kde se na požitky nikdy nezapomíná, můžete počítat i s přípitkem šumivého prosecca. 

Impérium Ferragamo – rodina obuvníků a úspěšných hoteliérů

Florencie byla vždy spojena s mocnými rody, nejvýznamnější z nich představovala rodina Medicejských. Italští ekonomové provedli výzkum a zjistili, že bohatství ve Florencii je i po šesti stech letech v rukou stejných rodin. S městem je spjat také módní klan Ferragamů. Zakladatel značky, Salvatore Ferragamo, ovšem pocházel z chudých neapolských poměrů. Navzdory tomu se vypracoval na obuvníka světových celebrit, na jehož kontě je i několik patentů, jako například klínový podpatek. Rodina stále dohlíží na impérium, které kromě módy zahrnuje úspěšnou hotelovou kolekci nazvanou Lungarno Collection. Sem spadá exkluzivní řada Portrait, jež kromě maximálního komfortu a dokonalého servisu nabízí svým hostům výhledy na světoznámé italské monumenty a vyhlášené nákupní třídy v Římě, Miláně a samozřejmě také ve Florencii. Portrait Firenze s výhledem na Ponte Vecchio nabízí 37 pokojů a suit včetně skvostné střešní suity a Penthouse Floor o úctyhodné rozloze 273 m2. Portrait Firenze spolu s Portrait Roma získaly od Forbes nejvyšší ocenění v podobě pěti hvězd. Oba patří do prestižního uskupení The Leading Hotels of the World.
 

Siena

Nejpohostinnější město Evropy

Krajina zvlněných kopců s klikatými cestami lemovanými cypřiši a zlatavým odleskem pšeničných lánů. Prosté a dokonalé. Tak dokonalé, že Val d ́Orcia v blízkosti Sieny bylo zapsáno jako kulturní krajina na se- znam UNESCO. Samotná Siena je historický klenot z cihel, který čtenáři Condé Nast Traveller zvolili nejpohostinnějším městem Evropy. Kromě architektonického a kulturního dědictví tu najdeme i jednu z nejstarších univerzit na světě. Je to opět procházka učebnicí dějepisu, ze všech historických klenotů vybereme jeden, a to Ospedale di Santa Maria della Scala. Toto muzeum v blízkosti katedrály bývalo od 11. století nemocnicí dotovanou bohatými občany Sieny a dnes je významnou uměleckou galerií. Pro zajímavost, ve městě se nachází i nejstarší banka světa a zároveň nejdéle fungující peněžní ústav, Banca Monte dei Paschi di Siena. 

Božské červené

Jsme v Itálii, kde je život přirozeně provázán s gastronomií. Jižně od Sieny se nachází kopcovitá oblast Crete Senesi, kde se od nepaměti vyrábějí nejlepší ovčí sýry široko daleko. A na severu, kde je krajina přece jen zelenější, najdeme bohem políbený kraj chianti. Vinnou révu zde pěstovali již Etruskové v 8. století před Kristem, kdy víno vyváželi mj. do jižní Itálie a Galie (dnešní Francie) ještě předtím, než se v obou těchto zemích začala réva výrazněji pěstovat. Pokud uvidíte na láhvi symbol černého kohouta v červeném kroužku, pak v ruce držíte jedno z vysoce uznávaných vín – osobité Chianti Classico. 

Devadesát vteřin italské vášně

Trvá pouhých 90 vteřin a celé Toskánsko se na něj těší dvakrát do roka. Legendární koňský závod palio kolem historického náměstí Piazza del Campo v Sieně je znovuzrozením středověkých slavností. Závod na neosedlaných koních má tradici sahající až do 13. století, kdy mezi sebou soupeří sedmnáct městských čtvrtí neboli kontrád. Cílem je vybojovat palio, prapor, jenž má čtvrti vysloužit respekt a prosperitu. Palio, jemuž předchází dlouhá přehlídka vlajkonošů, se v Sieně koná dvakrát ročně, a to 2. července jako Palio di Provenzano a 16. srpna je to Palio dell ́Assunta. Tato událost patří k turisticky nejvyhledávanějším v celém Toskánsku, čemuž odpovídá počet návštěvníků. Závod vždy přitahoval pestré publikum včetně papežů a vládců, údajně ho navštívil i Karel IV., sám vášnivý jezdec, který při jednom z rytířských turnajů utrpěl málem fatální zranění. Je nepochybné, že palio, nejstarší italský dostih, by se v Sieně jel, i kdyby žádný turista nedorazil. O to je tato událost zapsaná na seznamu nehmotného dědictví UNESCO cennější.

PLACE TO BE

Grand Hotel Continental – jediný 5hvězdičkový hotel v samotném srdci Sieny

Tento 5hvězdičkový klenot ze 16. století vás hned při vstupu nenechá na pochybách, čím v minulosti býval. Soukromým palácem. Svou nablýskanou opulenci si stále zachovává, s tím rozdílem, že není určena jen majitelům, ale i hotelovým hostům. Pobyt zde, přímo v centru Sieny, jen kousek od Piazza del Campo, vás hned strhne svou atmosférou a přenese do časů renesančního rozkvětu. Každý z 51 pokojů a suit byl inspirován aristokracií 16. století, ale přizpůsoben komfortu dnešní doby. Hotel je navíc skvělou volbou, pokud byste se rozhodli zažít fenomenální dostih palio.
 
 

Tipy na další články

Nezkrotná Kanada – země, kde se člověk klaní přírodě | Exclusive Tours

Nezkrotná Kanada – země, kde se člověk klaní přírodě

Láska ke Kanadě není žádný krátkodobý románek. Šest časových pásem a téměř 10 milionů kilometrů čtverečních zemské plochy představují pro ty, kteří jí propadnou, nekončící romantické dobrodružství plné strhujících zážitků. Deset provincií a tři teritoria nabízejí v kteroukoliv roční dobu...
Celý článek
Vietnam – země pohostinnosti a dechberoucí přírody | Exclusive Tours

Vietnam – země pohostinnosti a dechberoucí přírody

Na mapě má tato země tvar písmene S. Vietnamci říkají, že připomíná draka či vahadlo, na jehož koncích visí koše s rýží. Mohlo by se zdát, že díky početné vietnamské komunitě žijící v Česku máme o této zemi povědomí. Opak je pravda. Vietnam je fascinující země s bohatou historií, dynamickou...
Celý článek
Středomořský Karibik | Exclusive Tours

Středomořský Karibik

Malé a čisté pláže, průzračná voda, milí a pohostinní lidé, obzvlášť pomalé životní tempo. Vítejte na ostrově, na němž se váš čas zastaví. Já svou cestu po Sardinii začínám na jižním pobřeží v hlavním městě Cagliari a mířím na sever na letiště u města Olbia. A mezitím zažívám deset dní nabitých...
Celý článek