Blog privátní cestovní kanceláře Exclusive Tours

Země, kde je pažit stále zelený | Exclusive Tours

Written by Exclusive Tours | Sep 11, 2024 10:09:04 AM

V Thajsku se golfu velmi daří a najdeme tu opravdu špičková hřiště. Vzhledem k podnebnému pásu si navíc můžeme vsadit, že tady bude pažit za všech okolností opravdu hustý. Nezapomeňte si tedy přibalit golfové hole, pokud si potrpíte na vlastní. Na většině hřišť na vás čeká perfektní servis, počítejte s tím, že na naprosté většině hřišť je povinností najmout si na hru caddyho. Ten se o vás bude starat po celé kolo a díky opravdu detailní znalosti hřiště může být velmi užitečný.

 

Špičkové thajské sportovce jsme byli zvyklí vídat spíše v badmintonu. Když se ale podíváme na žebříček PGA Tour, možná si všimneme, že obecně hráči z jihovýchodní Asie začínají být stále více vidět. Ještě výraznější je to samozřejmě v ženské LPGA. To samo o sobě může naznačit, že golf prochází v 21. století významnou renesancí. Těžit z toho můžeme všichni. Thajská hřiště se hodně zlepšují a některá už jsou pevně usazena ve světové špičce. Pokud se tedy rozhodnete vyrazit do Thajska, rozhodně doporučujeme vzít si golfový bag s sebou. Tedy pokud chcete hrát svými holemi. Na většině hřišť na vás čeká perfektní servis, počítejte s tím, že na naprosté většině hřišť je povinností najmout si na hru caddyho. Ten se o vás bude starat po celé kolo a díky opravdu detailní znalosti hřiště může být velmi užitečný. A jedna malá poznámka, v Thajsku obvykle zastávají práci caddyho dívky a ženy. Nemusíte se ale bát, s bagem si bez problémů poradí. Pokud zamíříte do téhle oblasti poprvé, nejspíše vás naprosto ohromí bujnost okolní vegetace. Pravda, pro golfisty to až taková výhoda není, pokud se ocitnete mimo fairway, bude se míček hledat trochu obtížně. Současně počítejte s tím, že místní klima je obvykle velmi teplé a vlhké, znamená to, že vydáte mnohem více vody, než jste zvyklí. Naštěstí caddy obvykle na pitný režim myslí.

1. Amanata Spring Country Club: Jezerní království

V blízkosti thajské metropole, Bangkoku, se nachází Amata Spring Country Club, hřiště hostící několik prestižních turnajů. Z boku jej omývají vlny Thajského zálivu a místní pláže jsou docela podobné těm kousek dále na jich v Pattaye. Hřiště patří k těm, která se svezla na nárůstu popularity v Thajsku, vzniklo v roce 2005. S nápadem na jeho vybudování přišel Andrew Yau, který si dal za cíl vytvořit jeden z prvních soukromých areálů světové úrovně v Thajsku a současně hřiště, které bude schopné hostit profesionální hráče v době, kdy hru zcela proměnil Tiger Woods. Za designem hřiště Amata Spring Country Club stojí dvojice architektů Lee Schmidt a Brian Curley. Tahle dvojice má na svědomí například hřiště Bali Hai v Las Vegas, stockholmský Vidbynäs a další areály v USA, ale hlavně v jihovýchodní Asii. Amata Spring Country Club nese jejich typický rukopis, sázející zejména na vodu, ale i zrádné bunkery. Architekti tady využili jezero, které bylo umělě vybudováno pro potřeby plánovaného průmyslového areálu Amata Nakorm, ten se ale nakonec obešel bez něj. Nutno přiznat, že v Amatě odvedli obdivuhodný kus práce, hřiště je na první pohled skvostné. Potvrzením skutečnosti, že jeho parametry snesou ty nejvyšší nároky, je skutečnost, že se zde již odehrálo i několik profesionálních turnajů té nejvyšší úrovně. Již rok po založení sem zavítala LPGA a v letech 2010 a 2011 poprvé i PGA.
 
 

Plovoucí green

Pokud se na hřiště podíváte jen na mapě, možná vám na první pohled přijde trochu nudné. Nenajdete tady snad žádný kopeček. Většinu jamek hrajete na dokonalé rovině. Ale nenechte se mýlit. Pokud se necháte ošálit zdánlivou lehkostí a přehledností některých jamek, zaplatíte velmi vysokou cenu. I malá chyba vás tady může stát hodně. První test dovedností čeká už na jamce číslo čtyři. Čtyřpar s délkou 420 metrů (ze zadních odpališť) na první pohled vypadá, že by se dal hrát agresivně. Výstavní thajský chrám za jeho greenem je skoro na dostřel. Ale pozor, první vodu asi přestřelíte snadno, ale pokud neumístíte první ránu velmi přesně, čekají na vás v dopadové zóně zrádné bunkery vpravo a poslední část s greenem je chráněna potokem. Pokud se budete za každou cenu snažit o krátkou druhou ránu, můžete dopadnout špatně. Voda vás má trochu rozhodit i na sedmičce. Když se vyhnete příčným bunkerům v dopadové oblasti, čeká vás rána na zvlněný green, který jako by seděl ve vodě. A až dojdete na jamku 17, bude ve vodě sedět doopravdy. Plovoucí green Amaty je jednou z nejikoničtějších jamek nejen v Thajsku, ale v celé Asii. Navíc je to třípar, takže si žádnou přihrávkou nepomůžete. Chce to buď přesnou ránu, nebo zásobu míčků. 

2. Alpine Golf Club: Z rýžového pole do kopců

Pokud se vám na dovolené v Thajsku nebude chtít moc daleko od Bangkoku, pak se zaměřte na Alpine Golf Club. Na severu města, jen pár minut od jedno z místních bangkokských letišť (a 45 minut od letiště Suvarnabhumi) vznikl totiž velice zajímavý areál. Budete tady dále od moře, ale nebojte, jsme v tropech, takže vody je všude dost. Ostatně na místě, kde se tohle golfové hřiště nachází, byla ještě před nedávnou dobou rýžová políčka. Vlastně to byla naprostá rovina. Majitelé hřiště do toho chtěli něco trochu jiného. A protože měli k dispozici opravdu velkorysý prostor, mohl se zrodit jeden z thajských golfových klenotů. Velikost areálu je dobrou volbou pro ty, kteří mají rádi na hru klid. Jednotlivé jamky jsou totiž od sebe většinou zcela oddělené, takže rozptylovat vás možná bude vaše caddy, ale nikoli hráči na ostatních jamkách. Úkolem postavit golfové hřiště Alpine Golf Club byl pověřen v té době již proslulý Ron Garl, architekt patřící také mezi světově respektované greenkeepery si získal jméno hlavně několika velmi ceněnými hřišti ve Spojených státech. Hřiště na severu Bangkoku bylo jednou z jeho prvních asijských zakázek. Paradoxní je, že přes velikost areálu vytvořil jen poměrně krátké hřiště, délka osmnáctky je něco přes 6,5 kilometru. Ovšem rozhodně nečekejte žádný odpočinek. Hřiště se nejmenuje Apline jen tak náhodou. Garl zde totiž dokázal vytvořit množství umělých kopců, nebo spíše kopečků. Ovšem právě jeho ikonické modelované greeny tady dostaly skutečný prostor. S ohledem na vyšší vzdušnou vlhkost jsou greeny v Thajsku obvykle poměrně rychlé. Když se k tomu přidá několik terénních vln a vy si ještě vyberete například období dešťů, počítejte s tím, že tady vás nečeká lehké doklepnutí skoro nikdy. Převýšení na hřišti není nikdy nijak extrémně vysoké, ale přesto patří Alpine Golf Club k těm nejvíce zvlněným v Thajsku. V mnoha případech to umí pořádně zkomplikovat odhad. Navíc, i tady je voda doslova všudypřítomná.

Zůstat na fairwayi za každou cenu

Ukáže se hned na dvojce, kam dorazíte po rozehrávací jedničce. S délkou 397 metrů (zadní odpaliště) vypadá vlastně docela hratelně. Možná vás láká vzít driver a zkusit si nechat druhou ránu jen na krátké železo, nebo dokonce wedge. Ale pozor, stačí drobná nepřesnost a skončíte buď v bunkeru, nebo ve vodě. Tady musíte za každou cenu zůstat na fairwayi. A pokud rádi míčku v bunkeru říkáte, že skončil na pláži, pak na jamce číslo tři se vám to může docela dobře stát. reen skloněný do bunkerů, které přecházejí rovnou ve vodu, chce na tomhle tříparu přesnou ránu. Hned poté přichází ikonická čtyřka s úzkou fairwayí svažující se do vody a pak přijde na řadu jamka číslo sedm s greenem téměř zcela obklopeným vodami jezera. Možná tady budete mít tendenci nechat hole stranou a roztáhnout si deku v plážovém bunkeru. A když to zvládnete, čeká vás to nanovo na jamce 11. A úplně nakonec prověří vaše nervy závěrečná dvojice jamek. Hlavně osmnáctka, s ohledem na únavu z předchozí hry, může být skutečným testem.
 

3. Nikanti Golf Club: Hra má být zážitek

Ani v případě hřiště Nikanti Golf Club nemusíte z thajské metropole nijak daleko. Hřiště se nachází na západ od města, podobně jako v případě Alpine Golf Club, i tady jde o původně zemědělskou oblast, kde se rozkládala nekonečná rýžová pole. Což samozřejmě znamená, že tu musel být také dostatek vody pro jejich zavlažování. Ono by se asi dalo obecně říci, že pokud vás vodní překážky nervují a děsí, počítejte s tím, že golf v Thajsku bude pro vás tak trochu soubojem se saní. Nutno ale říci, že v Nikanti Golf Club se vám ho alespoň trochu zkusí zpříjemnit. Hřiště bylo totiž vytvořeno s konceptem dokonalého servisu. A skutečně, pokud si sem přijedete zahrát, od prvního okamžiku se vám dostane skvělé, až ohromující péče. Součástí zážitku není totiž jen hra na místní osmnáctce dlouhé něco přes šest kilometrů, ale také skvělé jídlo v místní restauraci, možnost občerstvení na několika místech hřiště. Šatny jsou vybaveny saunou i vířivkou, které ale nejspíše přijdou na řadu až po hře. S caddiem se setkáte v elegantním prostoru zvaném The Courtyard, kde je k dispozici bylinkový čaj, chlazené ručníky a objednat si tu můžete i koktejl. Velice dobré jméno si získala také restaurace Kan stavící na konceptu z farmy na stůl, čekají tu na vás jídla ze skutečně prvotřídních a naprosto čerstvých surovin. Nikanti totiž leží v provincii Nakhon Pathom, odkud pochází nejlepší thajské hovězí i vepřové, a pěstuje se tu také mnoho druhů zeleniny a ovoce. 

Sázka na udržitelnost

Za designem hřiště stojí thajský architekt Khun Pirapon Namatra. Areály nesoucí jeho rukopis najdeme především v Thajsku či v sousedních zemích. To právě díky němu zapadlo také třikrát šest jamek do celkové koncepce Nikanti. Namatra totiž vždy sází na udržitelnost. Zde proto vsadil na využití přirozeného zvlnění terénu a nevytvářel žádné umělé kopce. I proto je celý prostor rozdělen trochu nezvykle do tří vzájemně oddělených oblastí, přičemž v každé najdeme šest jamek. Tohle řešení dodalo celému hřišti neuvěřitelnou rozmanitost, a vlastně i zábavnost. Když mu začnete konečně trochu rozumět, přejdete úplně jinam. O tom, že se s vámi nemíní mazlit, vás Nikanti Golf Club přesvědčí hned na prvním pětiparu se dvěma velkými jezery. Jestli znervózníte, na modulovaný green se skoro nemáte šanci dostat. Chce to se opravdu soustředit, jinak další problémy přijdou na trojce. A pokud kolem vás zrovna není spousta vody, míčky jako magnet přitahují strategicky rozmístěné bunkery, do kterých míček rád utíká i z greenů. Jakmile se trochu zklidníte, najednou stojíte na začátku pětiparu jamky číslo 13. Rovná dlouhá fairway vypadá bezproblémově. Jenže nejspíše po druhé ráně se budete muset rozhodnout – riskantní útok na poloostrovní green, nebo příhra před vodu a rána na jistotu? Pro všechny, kteří nemají rádi písek, je tu potom ještě šestnáctka.