Blog privátní cestovní kanceláře Exclusive Tours

Jak chutná svět podle našeho Exclusive Travel Guide | Exclusive Tours

Written by Exclusive Tours | Jul 8, 2024 12:19:55 PM

Náš život má omezenou dobu, a proto bychom se měli snažit o jeho maximální naplnění. Sbírání zážitků je cesta, jak toho dosáhnout. Vidět gorily horské ve volné přírodě je jeden z nich a jsou mnohé další... Mými nejsilnějšími zážitky jsou západ slunce v Zambezi, který jsme pozorovali z lodi v obklopení usínajících hrochů nebo sledování noční oblohy ve výšce 4201 m n. m. ve stanovém táboře Sarchu s výhledem na vrcholky Himálaje. A celá řada dalších, ale dnes bych z nich vytáhl ty, které můžete nejen zažít, ale hlavně ochutnat – výběr mých TOP 5 jídel včetně destinací, kam na ně.

Žabí stehýnka na zázvoru, česneku a chilli
Temple Street Night Market, Hongkong

Hongkong je mým nejoblíbenějším městem na světě. Nachází se tu 79 michelinských restaurací, takže si tu najde to své úplně každý. Populárním jídlem jsou tady žabí stehýnka na zázvoru, česneku a chilli podávaná na Temple Street Night Market, kde je čerstvost vždy na prvním místě. Jen si objednáte, usadíte se na malou umělohmotnou židličku a vyčkáte, než dostanete plný talíř této pochoutky spolu s pivem Tsing Tao. Pak už si jen vychutnáváte nejen každé sousto, ale i nezaměnitelnou atmosféru celého trhu i města.

Fiskesuppe 
Lofoty, Norsko

Podle mne je nejkrásnější příroda na světě na souostroví Lofoty v Norsku. Nabízí neskutečnou škálu výhledů, scenérií, fjordů, pláží, trailů, sportovního vyžití, rybářských zážitků atd. Vždy, když ho navštívím, naskytnou se mi další nové fantastické pohledy, až je mi líto, že nejsem jedním z mnoha norských rybářů, kteří sem každoročně přijíždějí lovit skrei (treska obecná). Tento norský národní poklad je hlavní přísadou pro notoricky známou krémovou rybí polévku s kořenovou zeleninou a vývarem Fiskesuppe, která u mne obsadila první místo v polévkách, které jsem po celém světě ochutnal. A přesně tuto kalorickou bombu budete potřebovat, až se vrátíte z treku Reinebringen nebo dosurfujete na pláži Unstad.

Nejchutnější Fiskesuppe podle mne podávají v restauraci Gammelbua v norském městečku Reine.

Bizoní steak Banff
Kanada

Národní jídlo v zemi javorového listu, Kanadě, je poutine – dvakrát smažené hranolky zalité zahuštěnou hnědou omáčkou z masového vývaru a posypané kousky sýra. Budete-li poznávat divokou kanadskou přírodu v národních parcích Banff, Jasper či Kootenay nebo budete přecházet zalesněnou Britskou Kolumbií či Albertou po nejkrásnější cestě na světě Parkway Icefield, určitě na poutine narazíte, dejte si ho. Kanada ale naštěstí nabízí i jiné pokrmy. Já vám doporučuji ještě ochutnat domácí bio “tomahawk bizoní steak”, popřípadě bizoní burger nebo ragů. Maso je jemné jako hovězí, má ale trošku sladší podtón.

Bizoní steak vám doporučuji ochutnat v Bison Restaurant v kanadském městečku Banff (a potom si ještě dejte pivo v Three Bears Brewery s výhledem na horu Mount Rundle).

Filet z kingklipa a steak z impaly
Kapské Město, JAR

Pokud máte svoji cestu po Jihoafrické republice někde začít, pak vám doporučuji Kapské Město. Je nádherné, rozmanité, veselé, někdy chaotické, ale moderní. Na jednom místě tu najdete Stolovou horu, pláže na surfování, diamanty, safari, tučňáky jihoafrické, skvělé víno i neodolatelnou gastronomii. Jedl jsem tu nejlepší steak na světě z antilopy impala (nabízejí ho tu i z pštrosa, krokodýla a antilopy kudu). Těm, kteří mají raději lehčí jídla, ale chtějí také ochutnat něco výjimečného, doporučuji dát si grilovaný filet z kingklipa. Je to velmi lahodný pokrm a s kouskem citronu si rybu, která žije pouze při pobřeží JAR, vychutnáte nejvíce.

Antilopí, krokodýlí a pštrosí steaky si dejte v Marco's African Place v Kapském Městě, ale na ryby a mušle si tu určitě zajděte do belgické restaurace Den Anker.

Rejnok na banánovém listě
Malajsie

Co odpovíte vy, když se vás někdo zeptá, jaká kuchyně je na světě nejlepší? Pro mne je to jednoznačně ta malajská – speciálně tradiční pokrmy podávané na ulici. Žádné jiné asijské místo nemá takovou gastronomickou pověst jako právě malebný ostrov plný historie Penang na severozápadě Malajsie včetně hlavního města George Town, kde se pouliční jídlo stalo velkým hitem. Jednou z místních specialit a mým dnešním posledním tipem je grilovaný rejnok, kterého vám úplně jednoduše připraví na stánku přímo před vašima očima. Kousek rejnoka se položí na banánový list a potom na gril, podává se s pikantní omáčkou a jí se hůlkami. Dávejte pozor na kosti!

Nejlepšího grilovaného rejnoka na malajském ostrově Penang najdete v George Town na pouličním trhu v ulici Lorong Baru nedaleko hotelu Sunway.